Els Estudis de Lletres a Tarragona es remunten al segle XVI, quan, per iniciativa del cardenal Gaspar Cervantes de Gaeta, es constituí una universitat amb ensenyaments de gramàtica, arts i teologia. Després de la Guerra de Successió es mantingué encara l'Estudi Literari, que depenia de la Nova Universitat de Cervera, fins a mitjans del segle XIX; des de finals del segle XIX fins als anys trenta del segle XX, la Universitat Eclesiàstica de Tarragona va impartir títols d'ensenyament superior relacionats amb la filosofia, la teologia i el dret canònic.
Una llarga tradició que es va reprendre a partir del curs 1971-72 amb la implantació a la nostra ciutat d'aules de la Universitat de Barcelona. Un procés que va culminar el 1983 amb la creació, per Decret de les Corts Espanyoles, de les Facultats de Lletres i de Ciències Químiques, nucli inicial de l'actual Universitat Rovira i Virgili, creada per la Generalitat de Catalunya el desembre de 1992.
La Facultat de Lletres és un centre divers i dinàmic on, el curs 2023-24, s'imparteixen 9 graus, 12 màsters oficials i 1 màster Erasmus Mundus.
El dinamisme de la Facultat de Lletres i la nostra voluntat i vocació d'incidència i implicació amb la societat que ens envolta es tradueix en la realització de nombroses activitats de tot tipus (congressos, seminaris, jornades, activitats d'extensió universitària) organitzades per la mateixa facultat, pels diferents departaments i pels propis estudiants contribuint a la difusió i la dinamització cultural de les comarques meridionals de Catalunya. Al mateix temps, la col·laboració amb les institucions i entitats del nostre entorn és constant. És, també, una facultat oberta a tot el món: ho palesen els convenis Erasmus, els convenis amb universitats americanes i els convenis amb diferents universitats de la República Popular de la Xina.
El compromís de la Facultat de Lletres per la innovació i la millora de la qualitat docent ha suposat que grups i professors hagin estat distingits amb guardons que representen un incentiu a l'esforç i els èxits aconseguits:
- Premi del Consell Social de la URV a l'Impacte Social de la Recerca 2022 a la proposta "El cuidado importa. Impacto de género en las cuidadoras/es de mayores y dependientes en tiempos de la Covid-19", presentada per Dolors Comas d'Argemir, Claudia María Anleu Hernández, Xabier Ballesteros Olozabal, Yolanda Bodoque Puerta, Carlos Alonso Chirinos Medina, Herena Coma Almenar, María Offenhenden, Marta Pi Martín, Carmina Puig Cruells, Mireia Roca Escoda, Montserrat Soronellas Masdeu, Ramona Torrens Bonet i Laia Ventura Garcia del Grup de recerca Grup d’Antropologia Social (GAS).
- Premi del Consell Social de la URV 2022 a la qualitat docent al treball "Superant el repte pandèmic: La tecnologia al servei de la interacció en la virtualització d'un taller per a doctorands", presentada en modalitat col·lectiva i amb M. Dolores Jiménez López com a representant a la Facultat de Lletres.
- Premi del Consell Social de la URV a l'Impacte Social de la Recerca 2021 a la proposta "EPINED-II. SoCaTel, a co-creation platform for better access to Long Term Care Services. (SoCaTel, la plataforma multi-stakeholder de cocreació per un accés millor a serveis d'atenció de llarga durada)", presentada per Blanca Deusdad Ayala, Isabella Riccó i Marija Djurdjevic Deak del Grup de recerca Antropologia Social.
- Premi del Consell Social de la URV a l’Impacte Social de la Recerca 2019 a la proposta “El Llindar: Promoting protection of the right to Housing – Homelessnes prevention in the context of evictions”, presentada, entre d’altres investigadors, per Juan Luís Gonzalo Iglesia del Grup de recerca en comunicació Asterisc.
- Premi del Consell Social de la URV 2018 a la qualitat docent al treball “Horts socials a la URV: l’educació ambiental per a la innovació social”, presentada en modalitat col·lectiva i amb la següent representació de la Facultat de Lletres: Antonio Pérez-Portabella, Maoz Eliakim i Rosa Tamarit Sumalla.
- Premi del Consell Social de la URV a l’Impacte Social de la Recerca 2017 a la proposta “El Plio-pleistocè del Camp dels Ninots i la depressió prelitoral: evolució paleoclimàtica, dispersions faunístiques i humanes”, presentada per l’investigador Gerard Campeny Vall-Llosera del Grup de Recerca AUTOQUAT – Autoecologia Humana del Quaternari.
- Premi del Consell Social de la URV 2014 a la qualitat docent al treball “SMiLE: Students of Mobility & Learning English”, presentada per la professora Liz Russell Brown de la Facultat de Lletres.
- Menció distintiva International Master's Programme (IMP) 2014, de l'AGAUR, al màster Erasmus Mundus d'Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana, per a programes de màster oficials i propis que són impartits a Catalunya. Reconeix la dimensió internacional i la qualificació del professorat, i facilita la consolidació i la promoció als estudiants prospectius tant locals com estrangers i de la comunitat universitària internacional en general.
- Premi del Consell Social de la URV 2013 al projecte "L'ús del Whatsapp per augmentar la motivació en la lectura de textos en anglès", del grup format per Mar Gutiérrez-Colón Plana (coordinadora), i Ana Gimeno (UPV), Joseph Hopkins (UOC), Christine Appel (UOC), Isabel Gibert (URV), i Iodia Triana (URV).
- Premi del Consell Social de la URV 2012 a la qualitat docent al treball “Cartes digitals: creant relacions transnacionals i competències interculturals”, presentada pels professors Iolanda Tortajada, Josetxo Cerdán i Juan Luís Gonzalo.
- Premi Jaume Vicens Vives 2011 atorgat per la Generalitat de Catalunya al Programa formatiu per a estudiants xinesos a la URV, coordinat per les professores Sara Pujol, Maria Herrera i Esther Forgas.
- Premi del Consell Social de la URV 2011 al Programa formatiu per a estudiants xinesos a la URV, coordinat per les professores Sara Pujol, Maria Herrera i Esther Forgas.
- Premi del Consell Social de la URV 2011 a la qualitat docent a l'estudi "Disseny i experimentació metodològica d'activitats d'aprenentatge i serveis aplicats a estudiants de Periodisme de la URV", presentada per Antoni Pérez-Portabella.
En relació a les acreditacions realitzades als diferents ensenyaments que conformen la Facultat de Lletres, en aquest apartat dins d’aquest mateix web es mostren detalladament tot els processos d’acreditació per part d’AQU, així com les seves visites corresponents.
Per una altra banda, segons l'edició 2023 de l'U-Ranking, els graus oferts pel nostre centre són referents i es destaquen com els més ben puntuats dels seus àmbits. En la branca d'Arts i Humanitats, la URV és la primera universitat de l'estat en els graus en Anglès, en Llengua i Literatura Hispàniques i en Llengua i Literatura Catalanes. La resta de graus se situen entre les primeres cinc posicions.
Cal assenyalar també que la URV és la única universitat de Catalunya que ofereix el grau en Història i Història de l'Art i Arqueologia.
Des d'aquesta facultat reiterem la nostra voluntat de contribuir a la millor preparació dels estudiants universitaris, a la dinamització cultural del nostre entorn i a la configuració d'una societat més justa, plural i tolerant.